Wie zijn wij
Het IHF stelt zich voor
Het IHF is een kleine organisatie die projecten buiten Nederland ondersteunt die vernieuwing van opvoeding en onderwijs nastreven met de vrijeschoolpedagogie als uitgangspunt. Het IHF draait op donaties, legaten en erfenissen die worden ingezet voor bijvoorbeeld lerarenopleidingen en lerarenbegeleiding in de scholen die wij steunen.
Wij zijn een groep (oud)vrijeschoolleerkrachten uit het hele land en vormen samen het IHF, het Internationaal Hulpfonds voor vrijeschool pedagogie.

Francis van Maris - Voorzitter en Portefeuille Zuid-Amerika
Al vele jaren ben ik als leerkracht verbonden aan het Novalis College, de vrijeschool-bovenbouw in Eindhoven. De antroposofie heb ik in mijn jeugdjaren leren kennen. Dit heeft sindsdien mijn leven richting gegeven. Na een vrijeschool-lerarenopleiding in Duitsland ben ik in Nederland aan de slag gegaan en heb veel leerlingen, collega’s en teams mogen begeleiden. Sinds het jaar 2000 ben ik regelmatig op reis geweest in Latijns-Amerika. De Andes, de Maya- en Inca-erfenissen, de hartelijkheid; het voelt steeds vertrouwder en toch anders dan onze Europese way of life.
De Waldorfscholen sluiten goed aan bij de spiritualiteit van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Ik zie het als een grote uitdaging om dit met het IHF verder uit te bouwen en te verdiepen.

Wout Balsma
Ik ben leerkracht op een vrijeschool en werk vooral in de klassen 7 & 8. De helft van mijn loopbaan heb ik op onderbouwen gewerkt en de andere helft in de middenbouw. Ik ben gegrepen door het ontwikkelingsbeeld en de mogelijkheden die het biedt om leerlingen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Er gaat geen dag voorbij zonder een stralend moment met de leerlingen.

Hans van Delden - Penningmeester
Ik ben hoogleraar medische ethiek in Utrecht, en daarnaast vader van drie
dochters die de vrije school van begin tot eind hebben doorlopen. Als
penningmeester van het IHF zet ik me graag in voor vrije scholen wereldwijd
die de vrijeschool pedagogiek weten te integreren in de lokale cultuur.
Zodat ook in andere landen kinderen kunnen gedijen en worden wie ze zijn.

Reiny Jobse - Redacteur van de rOndbrief en Portefeuille Oost Afrika
34 jaar was ik docent Nederlands op de vrijeschool in Amsterdam.
Daar heb ik 15 jaar lang met de leerlingen inzamelingsacties
georganiseerd voor straatkinderen in Afrika. Ik bezocht meerdere
malen de projecten daar en verloor mijn hart aan Afrika.
Toen ik met pensioen ging was de overstap naar vrijwilligerswerk bij het IHF al gezet. Ik werd redacteur van de rOndbrief en kreeg de portefeuille Oost-Afrika.

Marieke van der Sanden - Portefeuille Brazilië
Al jarenlang werk ik als leerkracht in het Vrijeschoolonderwijs. Ook mijn kinderen zitten op de Vrijeschool - nu in Nederland, ooit in Brazilië waar ik een aantal jaar met veel plezier gewoond heb.
Het is een land van grote verschillen. Verschillen tussen de stedelijke en rurale omgeving, verschillen in regio's, verschillen in rijkdom, verschillen in kleur, cultuur en achtergrond én verschillen in toegang tot goed onderwijs.
Veel vrijescholen in Brazilië doen hun best in dat laatste een verschil te maken en ik ben blij bij het IHF mijn steentje bij te kunnen dragen door deze scholen te ondersteunen.

Mira Spelbrink - Portefeuille Oost-Azie en China
Ik heb mijn hele schooltijd doorgebracht op een vrijeschool. Ook mijn beide dochters hebben vrijeschool onderwijs genoten.
Ik werk als leerkracht binnen het vrijeschool onderwijs. Ik ben al verschillende jaren juf in een kleuterklas. Met veel passie en toewijding begeleid ik kleuters aan het begin van hun schooltijd in
hun ontwikkeling met behulp van alles aspecten dat de Vrijeschool pedagogie ons biedt.
Het vrijeschool/Waldorf/Steiner onderwijs gun ik alle kinderen, waar ter wereld ook!

Ina Winkler - Portefeuille Zuid-Amerika
Tijdens mijn lerarenstudie in Berlijn bezocht ik in het kader van een college over “alternatieve scholen” de vrije school Berlin Zehlendorf. Ik was zeer onder de indruk van de bijzondere sfeer in de klaslokalen, de prachtige kunstzinnige werken en m.n. onder de indruk van de leerlingen. Mijn interesse was gewekt, ik volgde de opleiding in Witten-Annen en ben sindsdien sterk verbonden met de vrije school. Voor het brede scala aan vakken en lerend met hoofd, hart en handen kozen wij ook voor onze kinderen en ondertussen hebben wij ook vrijeschool-kleinkinderen.
Het ontwikkeling bevorderende vrijeschoolonderwijs wens ik héél veel kinderen op de wereld toe. Daarom zet ik mij graag voor het IHF.

Irene Storm-Bordewijk - Portefeuille Zuid-Afrika
Als oudleerling, -ouder en -docent van de vrije school heb ik aardig wat meegemaakt van het leven in en om de scholen. Na een verblijf van een paar jaar in Namibië, waar ik ook op een vrijeschool heb gewerkt, heb ik nog beter kunnen zien wat dit soort onderwijs voor de allerarmsten doet. Het vrijeschoolonderwijs helpt een kind met een harmonische ontwikkeling voor de rest van het leven.

Maaike Honig - PR & Communicatie en Portefeuille Zuid-Afrika
Ik werk al jaren in het (vrijeschool)onderwijs, daarnaast heb ik een grote liefde voor Zuidelijk Afrika en zet ik mij voor het IHF in om voor ieder kind vrijeschoolonderwijs mogelijk te maken. Ik reis regelmatig naar Zuid-Afrika en kan dan weer even genieten van de gezondmakende werking van het curriculum voor kinderen die afkomstig zijn uit arme wijken en lage inkomens. Daarnaast zorg ik ervoor dat het IHF zich blijft vernieuwen en z’n weg weet te vinden naar iedereen, jong en oud, die kinderen wereldwijd vrijeschoolonderwijs gunt.

Stasja van Suchtelen - Portefeuille Markten
Ongeveer 20 jaar geleden maakte ik kennis met het IHF op de school van mijn kinderen. Een van de portefeuillehouders, ik meen Zuid Afrika, kwam een verhaal over het IHF vertellen. Het streven om vrijeschool onderwijs voor kinderen mogelijk te maken sprak me aan. Er werden allerlei acties op school ondernomen om geld op te halen voor het IHF.
Ik vind de verhalen van de portefeuillehouders als ze op reis zijn geweest boeiend. Ik heb bewondering voor de leerkrachten die met het minimale aan middelen hun droom van vrije school onderwijs weten te realiseren.

Sietske van Poelgeest - Portefeuille West-Azië en Kaukasus
Al vele jaren ben ik op verschillende manieren betrokken bij het vrijeschoolonderwijs thema's als leiderschap, organisatieontwikkeling en samenwerken liggen mij nauw aan het hart. Ik wissel graag af met mijn eerste liefde: het lesgeven en werken met kinderen en jongeren. Nederland heb ik een dikke tien jaar geleden verlaten en ben via Kenya en Nepal nu in België beland, waar ik op mijn oude nest ben teruggekeerd: het lesgeven.
Het internationale werk blijft zijn aantrekkingskracht op mij uitoefenen; de ervaring dat wij onderdeel zijn van een wereldwijde beweging geeft mij hoop, moed en vertrouwen in de toekomst.
Meriam van Herpen
Ik ben Meriam van Herpen en ik woon met mijn man in Nijmegen. Wij hebben twee dochters, die studeren en op kamers wonen. Onze beide dochters hebben de vrije peuterspeelzaal, de vrije basisschool en het vrije voortgezet onderwijs in Uden en Nijmegen doorlopen. Ik ben eigenaar van een administratiekantoor en sinds 2015 werkzaam voor het IHF. Ik verzorg de (financiële) administratie en het secretariaat.